Wednesday, December 15, 2010

Analisis peribadi dengan bulan kelahiran ..

Dari smlm sbnanye i olls dok bukak email lame2 i olls carik ape2 yg menarik..and tibe2 nampakla nie..huhuhu..pastue teraser macam nak kongsi kat u olls sume..asenye mcm ade gaksla sket2 same n terkena kat batang idung i olls..hehehe :P Mr. Ir. Z pon mcm terkena2 sesikit..hihihi.. :)

Analisis peribadi dengan bulan kelahiran ..

Berikut disenaraikan kajian mengenai bulan dan sikap anda, yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah. Artikel ini diambil dari Ruangan Artikel myMasjid. Anda boleh menyemak sendiri ciri-ciri ini dalam diri anda dan menjadi salah satu pengetahun untuk mengenali sahabat dan muhasabah diri.

(i olls kan January babies..hihihi..HINT2!!!nak gtao lao rajin postla adiah beday kat i olls..2nd Jan eks..hihihihi :) okeh..kite tgk ape yg Dato' Dr. Fadzilah Kamsah ckp kan ttg i olls..hahaha :P)

JANUARI

> Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik. (emmm..ecececehh..ni xnak comment..sbb t masuk bakul angkat sendiri..hihihihi :P lalala~*)
> Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik. (hohoho...buruknye perangai...kikiki..tp part mengkritik tue mmg la kan..hihiihi..biasela kan manusie..ecececeh..nak letak salah kat org plaks..hahaha :P)
> Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan. (hihihi... *blushing* i olls u olls..hahahaha.. :P)
> Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur. (hiks..part kekemasan n teratur tue ade sketla..huhuhu..mcm lao x nanti ase serabut..kikiki..lao bleh baju dlm wardrobe tu nak make sure yg besar bawah n kecik atas..hahaha.. :P dulu penah gaks kene mase g interview ntok masuk faculty architecture lec tue ckp i olls nie perfectionist sbb die tgk tru my drawing and perfectionist xseswai jadik archi..nanti keje xsiap jeks..huwaaaa!!!!pastue amik acc nie tadekla betol jeks sume figure tue..sgttt selalu careless jeks..hahaha:P)
> Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam. (sensitip tue mmg r..sekali sentap mmg r!!!!dendam yg teramat!!!hohohho.. :P pastue part pk tue mmg mendalam smpai kdg2 Mr. Ir. Z lemas sbb dok pk jejauh k!!!hahaha..banyak pk -ve part la sbb kunun2 nak bersedia while his side mmg suke +ve side jeks..mane boleh kan???kite kene bersedia..ecewah!!!hahaha)
> Pandai mengambil hati orang lain. (emmmm..yeke???har har har...tapikan dolu2 mase zaman skolah2 dulu kan..i olls kan skolah boarding skool..pastue kan parents kawan2 i olls macam percaya gegiler awww lao anak2 diorg ckp nak kua ngan i olls ke ape kew...hahaha... :P kunon2 nak ckp i olls nie disayangi parents diorg la..haks.. :P)
> Pendiam kecuali telah dirangsang. (emmmmm..nie cam kompius sket...tapi sebnanye lao i olls xkenal org tue mmg i dok ontok2 jeks..hahaha.. :P tao ontok2 tue ape???dediam la..hihihihi)
> Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi. (hiks..no comment part pemalu tue...hihihi..tp kan ase nye betol gaks sbb kadang2 ckp ngan Mr. Ir. Z yg i maluuuuuuuuu~* hahahaha :P)
> Mudah mendisiplinkan diri sendiri. (ok owww!!!!!ni sgttttttt2 SALAH!!!hahaha..sbb i olls adelah org yg plg xreti disiplin nie..hahaha..dulu mase skolah muke mmg ade jeks kat bilik HEP..hahaha.. :P pink form toksah ckpla..ape jeks xkene..berdiri dpn perhimpunan???penah..kene dende dok lua class??lik lewat???hish!!!banyak k!!!n its started from i olls kindy lagik..hihiihi :P maluuuuu~* sile jangan contohi jujue eks..hihihi)
> Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema. (maybe la..sbb i olls ok jeks..tp lao salah makan atau minum sket mmg kene selsema la..huhuhu..i cant eat sumtin yg imitation aw...hahaha..foods pon ade imitation kew???kekekeke...bukanla..mcm biscuit OREO kan???Dolu2 kan ade STEREO gaks kan..i olls makan tue terus kene sakit tekak n selsema k!!!hahaha...mcm haremmmm kan???ok owww...hihiihi.. :P)
> Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya. (yay!!!hahaha.. *blushing*)
> Cukup sayang pada kanak-kanak. (urghhhh...geram ngan they olls nie..kadang2 dok sorg2 teringat they olls nie..hahaha..dr i olls kecik mmg da biase jage my cousins mase weekend or mase cuti skolah..so, i know how to change their pampers n so on.. :P even mase dolu2 pon auntie i yg br nak kawen impress tgk i olls can change their nappy...hahaha..jadik HINT lagik skali kat Mr. Ir. Z..im readyyyy!!!!hahahah :P)
> Suka duduk di rumah. (haaaa...ni SALAH SESANGATTTTTTT K!!!!kikikikiki....ABSOLUTELY WRONGGG!!!!huhuhu...menyimpang jauh..hehehe)
> Setia pada segala-galanya. (xmao angkat bakul sendiri..tapi ye pon ye gaks..hihihi..amik contoh i olls gune no phone nie sejak kua dr stj until now..xtukar2 aw..pastue ape2 pon la i olls setia bersama nye.. *wink*)
> Perlu belajar kemahiran bersosial. (ishhhh...dah sesangat bersosial nie..nak tahap mane lagik???no no no.. :P)
> Sifat cemburu yang sangat tinggi. (owhhhh...lalalalala~* nak wat cane kan???kan kan???dah kate cemburu tue tandenye syng...hihihihi :P nie kene tanye Mr. Ir. Z..tapi i olls tao..mmg I OLLS SGTTTT SHEMBULU!!!!hahaha.. :P paham dah die tue...kikikiki)

FEBRUARI

> Berfikiran abstrak.
> Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
> Bijak dan pintar
> Berpewatakan yang mudah berubah.
> Mudah menawan orang lain.
> Agak pendiam.
> Pemalu dan rendah diri.
> Jujur dan setia pada segalanya.
> Keras hati untuk mencapai matlamat.
> Tidak suka dikongkong.
> Mudah memberontak apabila dikongkong.
> Suka kegiatan yang lasak.
> Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
> Mudah mempamerkan marahnya.
> Tidak suka benda yang remeh-temeh.
> Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
> Sangat berani dan suka memberontak.
> Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk
> merealisasikan impiannya.
> Pemerhatian yang tajam.
> Suka hiburan dan sukan.
> Suka benda yang bersifat seni.
> Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
> Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
> Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
> Belajar untuk mempamerkan emosi.

MAC

> Berpesonaliti menarik dan menawan.
> Mudah didampingi.
> Sangat pemalu dan pemendam rasa.
> Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
> Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
> Suka pada kedamaian.
> Sangat peka pada orang lain.
> Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
> Tidak cepat marah dan sangat amanah.
> Tahu membalas dan mengenang budi.
> Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
> Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
> Suka berangan-angan.
> Suka melancong.
> Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
> Kelam kabut dalam memilih pasangan.
> Suka dengan hiasan rumahtangga.
> Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
> Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
> Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL

> Sangat aktif dan dinamik.
> Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
> Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
> Punya daya mental yang sangat kuat.
> Suka diberi perhatian.
> Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
> Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
> Sangat berani dan tiada perasaan takut.
> Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan
> pemurah.
> Emosi cepat terusik.
> Cuba kawal perasaan.
> Kecenderungan bersifat pendendam.
> Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
> Kuat daya ingatan.
> Gerak hati yang sangat kuat.
> Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
> Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
> Sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI

> Keras hati & degil.
> Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
> Pemikiran yang tajam.
> Mudah marah apabila tidak dikawal.
> Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
> Perasaan yang amat mendalam.
> Cantik dari segi mental & fizikal.
> Tidak perlu dimotivasikan.
> Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
> Mudah dipujuk.
> Bersikap sistematik (otak kiri).
> Suka berangan.
> Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain
> tanpa diberitahu.
> Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
> Daya khayalan yang tinggi.
> Permikiran yang tajam.
> Pandai berdebat.
> Fizikal yang baik.
> Kelemahan sistem pernafasan.
> Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
> Tidak berapa suka duduk di rumah.
> Tidak boleh duduk diam.
> Tidak punya ramai anak.
> Rajin dan bersemangat tinggi.
> Agak boros.

JUN

> Berfikiran jauh & berwawasan.
> Mudah ditawan kerana sikap baik.
> Berperangai lemah lembut.
> Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
> Idea yang terlalu banyak di kepala.
> Bersikap sensitif.
> Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
> Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
> Bersikap suka menangguh-nangguh.
> Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
> Cepat marah & cepat sejuk.
> Suka bercakap & berdebat.
> Suka buat lawak & bergurau.
> Otaknya cerdas berangan-angan.
> Mudah berkawan & pandai berkawan.
> Orang yang sangat tertib.
> Pandai mempamerkan sikap.
> Mudah kecil hati.
> Mudah kena selsema.
> Suka berkemas.
> Cepat rasa bosan.
> Sikap terlalu memilih & cerewet.
> Kurang mempamerkan perasaan.
> Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
> Suka pada barang yang berjenama.
> Mudah menjadi eksekutif.
> Kedegilan yang tidak terkawal.
> Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap
> kawan.

JULAI

> Sangat suka didamping.
> Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
> Agak pendiam kecuali dirangsang.
> Ada harga dan maruah diri.
> Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
> Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
> Sangat menjaga hati orang lain.
> Sangat peramah.
> Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
> Berjiwa sentimental.
> Jarang berdendam.
> Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
> Tidak suka benda remeh-temeh.
> Membimbing cara fizikal dan mental.
> Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
> Layanan yang serupa terhadap semua orang.
> Tinggi daya simpati.
> Pemerhatian yang tajam.
> Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
> Mudah dan rajin belajar.
> Suka muhasabah diri.
> Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
> Suka mendiamkan diri.
> Suka duduk di rumah.
> Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
> Tidak agresif kecuali terpaksa.
> Lemah dari segi kesihatan perut.
> Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
> Minta disayangi.
> Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
> Terlalu mengambil berat.
> Rajin dalam membuat kerja

OGOS

> Suka berlawak.
> Mudah tertawan padanya.
> Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
> Berani dan tidak tahu takut.
> Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
> Pandai memujuk orang lain.
> Terlalu pemurah & bersikap ego.
> Nilai harga diri yang sangat tinggi.
> Dahagakan pujian.
> Semangat juang yang luar biasa.
> Cepat marah & mudah mengamuk.
> Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
> Sangat cemburu.
> Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
> Cepat berfikir.
> Fikiran yang berdikari.
> Suka memimpin & dipimpin.
> Sifat suka berangan.
> Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
> Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
> Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
> Belajar untuk bertenang.
> Sikap kelam kabut.
> Romantik, pengasih dan penyayang.
> Suka mencari kawan

SEPTEMBER

> Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
> Sangat cermat, teliti & teratur.
> Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
> Pendiam tapi pandai bercakap.
> Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
> Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
> Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
> Sangat sensitif yang tidak diketahui.
> Orang yang banyak berfikir.
> Daya pentaakulan yang baik.
> Otak bijak & mudah belajar.
> Suka mencari maklumat.
> Kawal diri dari terlalu mengkritik.
> Pandai mendorong diri sendiri.
> Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
> Suka sukan, hiburan & melancong.
> Kurang menunjukkan perasaannya.
> Terluka hatinya sangat lama disimpan.
> Terlalu memilih pasangan.
> Sukakan benda yang luas.
> Bersistematik.

OKTOBER

> Suka berbual.
> Suka orang yang sayang padanya.
> Suka ambil jln tengah.
> Sangat menawan & sopan santun.
> Kecantikan luar & dalam.
> Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
> Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
> Sentiasa berkawan.
> Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
> Cepat marah.
> Macam pentingkan diri sendiri.
> Tidak menolong orang kecuali diminta.
> Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
> Tidak suka terima pandangan orang lain.
> Emosi yang mudah terusik.
> Suka berangan & pandai bercakap.
> Emosi yang kelam kabut.
> Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
> Suka melancong, bidang sastera & seni.
> Pengasih, penyayang & lemah lembut.
> Romantik dalam percintaan.
> Mudah terusik hati & cemburu.
> Ambil berat tentang orang lain.
> Suka kegiatan luar.
> Orang yang adil.
> Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
> Mudah patah semangat

NOVEMBER

> Banyak idea dalam perkara.
> Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
> Berfikiran kehadapan.
> Berfikiran unik dan bijak.
> Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
> Pemikiran yang tajam.
> Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
> Sesuai jadi seorang doktor.
> Cermat dan teliti.
> Personaliti yang dinamik.
> Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
> Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
> Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
> Terlalu degil dan keras hati.
> Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
> Tak suka marah kecuali digugat.
> Mudah ambil berat terhadap orang lain.
> Pandai muhasabah diri.
> Cara berfikir yang lain dari orang lain.
> Otak yang sangat tajam.
> Pandai mendorong diri sendiri.
> Tidak hargai pujian.
> Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila
> berkehendak sesuatu.
> Cuba sampai berjaya.
> Badan yang sasa.
> Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
> Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
> Suka duduk d irumah.
> Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
> Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
> Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
> Bercita-cita tinggi.
> Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

(Mr. Ir. Z plaks bulan Disember..kite tgk eks..betol ke x???hihihi...tapi mcm suker jeks tgk yg ayat 1st tue...hihihihi :))

DISEMBER

> Sangat setia dan pemurah. (awwwww...malu!!!!dengar pon i olls yg *blush2* haks... :P gedik!!!!hihihihi...tp lao tgk dr kate2 nye alhamdulillah ape yg Dato' nie ckp betol la..n hopefully bende tue betol la sampai bile2... :) awwwwww...hiks..)
> Bersifat patriotik. (patriotik???emmm..celah bedah manew tue???hahaha..daftar undi pom belom..kakakaka :P)
> Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan. (owwwhhhh..SESANGATTTTT SESUNGUTTTT BETOL!!!!hahaha..sgt athletic k!!!lao tgk kat umah die tue manyak medal segale macam games k!!!pastue nak kate sumtin yg memalukanla kan..die terre men netball jugak k!!!!haremmm i olls kaki bangku k!!!!har har har..penah lawan team sukma plaks tue..tp i olls ade la tgk...tp kelakaula kan sbb mcm die kene brek2 takot terlanggar diorg...hahaha :P ko tnjuk muke sonok siap la kene parang!!!!hihihi :P xla..xla..i olls kan mithali and bek ati..hihihi :P)
> Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa. (a'ahla..die mmg aw!!!ckp jek kite kelam kabut..die pon same jeks..kuang sabo tol!!!huhuhu :P cube jadik i olls nie..kuang sabo lebeh skeeetttt jeks dr u..hihihi :P)
> Bercita-cita tinggi. (nampok dah tue!!!nie yg kene tggu 3 taon nie..nak abis master dulu..nak kija n stabil dulu..huhuhu.. :P seb beksla xterus wat phd n doctorate kan???baling ngan bantal br tao!!!!ade dah ure2 tue..tapi kene tggu settle down dulu..heheheh)
> Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi. (tadek plaks nampaknye..die ske dok diam perati org jeks..hehehe :))
> Seronok bila didampingi. (i olls mmgla ase seghonok!!!hahaha..org len taktaola kan..hihihihi :P)
> Suka bercampur dengan orang. (die nie pemalu sebnanye..hehehe..die ske dok diam n perati org jeks..haish!!!bape kali nak ckp da???kan da ckp kat ats....huhuhu :P)
> Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai. (mmg nie..ngade2 nie...hieee~* ampun beee!!!hihihihi :) x ar..mst la suke lao i olls yg wat sume tue kan *uweks!!* lao org len wat u suke gaks siap r!!!!anta i lik umah ibu!!!)
> Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur. (emmmm...sgtttt!!!raser mcm shian sgttt ngan die sbb i olls nie suke pangai xsenonoh mcm budak kecik..seb bekla die sanggup hadapi i olls..layan jeks kerenah i olls nie ngan sabar..try to fullfilled my every needs..thanks yunk!! :) *blushing*)
> Tidak pandai berpura-pura. (tol2!!!mmg xleh tipu die nie..xpandai..hehehe :P)
> Cepat marah. (xla..manede!!!!ok jeks..die penyabar jeks..i olls jeks yg pat2 naw marah...huhuhu :P)
> Perangai yang mudah berubah-ubah. (emmm...ade sketla..hihihi..ikot angin.. :))
> Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi. (betol2!!!tp ngan i olls la..ngan org lua taktaola kan sbb die lom masuk dunia kerja g..skunk blaja mmgla kite xnampak sume tue kan..tp ngan i olls die mmg salu beralah...sbb die tao i olls nie ngade2 amatttttt..die malas nak gaduh2 lagik..die beralah jeks ngan i olls..bek kan die.. *wink*)
> Benci pada kongkongan. (ini tao dah!!!mule2 dulu kan i olls shembulu tahap ottromen daia..so mmg panas la kan memule..asek gaduh jeks..sbb die nie mmg xske org kongkong..even g mane2 mmg mum n dad die xtanye die..so, die dah biase x dikongkong..huhuhu..jadik i olls kene la belajar pulak xkongkong die..hehehe :))
> Suka berlawak. (kompius2!!!berlawak tue same ke ngan mengusik???lao tue mmg!!!sukeeee bahan org k!!!!diam2 ubi berisi..kadang2 ase nak nanges kene usik aw!!!penah die ckp die xlik umah weekend tue..pastue tbe2 malam tue die ckp die sh membe die anta barang kat umah malam tue..so, i olls kene tggu..bile die sh kua tgk die dah ade kat dpn umah...haish!!!ase nak geget2 jeks die kat situ..opsssss..lalala~*)
> Pandai buat lawak dan berfikiran logik. (tue la..lawak mcm kompius plaks kan mcm cite atas tue..tp pk logik mmg..suke ckp ngan i olls 'cubela pk logik sket'...pastue suke tanye n i olls kene jawab logik k!!!kang sesia jeks kene bahan...huh!! :P)


sooo...tue la i olls bagik contoh samede kene ke x pe Dato' nie ckp ngan pangai i olls n Mr. Ir. Z..check urself lao rajin.. :) hieee~* tapi kite xleh pecaye sgttt sume benda nie kan..kang kene panggey nie ngan Mr. Ir. Z 'u nie mmg suke superstitious nie kan..karut2!!!kurafat!!!' huhuhu :P

xXhugsnkissesXx

8 comments:

aibaks said...

jujue bulan yang mana satu?

jUliANa^sAlLeh said...

hehehe...aibaks xtgk betol2 eks???terus pandang bawah eks???jujue kan ckp jujue january babies...hihihi :) siap gtao tarikh lagik tue...hihihihi :P

chuu said...

jujue., mmg banyak yg betol laa chuu tgk ^_^

jUliANa^sAlLeh said...

hiks..banyak ek???okeh..leh caye..hehehe *wink*

Min Min said...

Jujue, Mimin May person...mcm banyak kena jek...Minta izin copy kat blog yek...=P

jUliANa^sAlLeh said...

ye ke min min???hehehe..boleh..tapi kite disable right click..meh min min punye email lao nak..hehehe :)

Min Min said...

Jujue, Mimin leh copy dah tapi paste kat tempat len dulu sebelum dapat approval..bwahahaha..=P

jUliANa^sAlLeh said...

ok...boleh jeks.. :) hieee~*