Friday, December 27, 2013

Ke hospital kite??

hohoho..macam kan Santa Claus la pulok kan??hehehe..harini kakak Mr Ir Z nikah..bakal adik ipar kesayangan masih di opis lagik..huhuhu..nak buat guanoo??OngKorea nie kalau tak tengok muke i olls sehari rasernye ade yang berbuih mulut kot..huhuhu.. T_____T kejap lagik kang kitew balik lew~~~~* hahahaha..amik half day jer termampu..nak amik coti tak mampu..ko hado??! i olls dah bagitau tarikh cuti kahwin and honeymoon pon kene bebel sesikit sebab tak inform diorang dulu..ehhhhh..ngkau dah kenapeee??nak hekott orang pi honeymoon ko nanti???ppppffffffttttttt..hehekot sesukee hati kito la nak kahwin bile nak honeymoon bile!!!!huhuhu..dah dah dah...tapayah nak mengamok kat sini sangat Jujue..ngko tunggu lagik 2 bulan lagik..huhuhuhu..2 bulan????eeerrrrgggghhhhhhh.. *mukeketat*

okeh..ni nak bagi alasan kenapa i olls senyap aje nie..hahahaha..tapayah nak dolak dalih lagiklaaaaa..memang bagi jela alasan kenapa ngkau tu tak tulis blog..huhuhu..nak tau kenapa??








Mr Ir Z masuk sepitalllll...huhuhuhu

takdela teruk sangat..tapi besok besok kalau nak bersalin tapayahla cakap dengan die you taktahu sakit yang i tanggung..sebab die dah pon kene sakit tu..hehehehe..die kan ade slip disk..so, haritu die dah alang alang opis ade insurance kan pergila buat MRI sume dekat KPJ tu..lepas tu macam mane entah die cakap nak buat injection..lumber injection name die..siap kene epidural la macam orang nak bersalin tu..huhuhu..die selambe je boleh gelak gelak..malam 2nd Dec tue dia check in sensorang dekat KPJ..tue pon masuk dalam pukol 10 kot tak silap macam tu...sebab hotel hosp full..huhuhu..i olls dah macam nak balik sebab esok tu kan die nak kene inject tapi die dok cakap alaaa..sikit jeee..ok..so, i tot macam nanti doc datang kat katil and inject..camtu jela kan dalam kepalaotak nie..so, macam tenang tenangkan hati jela..

esoknye 3rd Dec tue tanye die bile inject..die cakap la taktau lagi..ok..rilek lagik..sekali dah dekat tengahari die anta gambar pakai baju biru nak masuk Operation Theater (OT) tu..ehhhh..i olls cakap kenapa pakai baju macam nie??macam tak balik je harini..hati nie dah dap dup dap je kan..lepas tue die suruh search Utube Lumber Injection..bile bukak lagikla peluh peluh tengok kene inject macam seriousssss je (ade ke inject tak serious jujue oiii??!!) lepas tue last dapat msg die pukul 1243..punyela hati nie dap dup dap macam nak gugur jantung ok risau..rase nak balik je tapi sebab Daniel keluar dengan boss pergi carik barang opis, so, duduk la dendiam kat sini..dalam pukul 330 baru dapat msg dari Mr Ir Z..
























hoissshhhh,,dapat je gambar nie terus bertakung air mata..lepas tue die cakap baru sedar..nie gambar kakak die amik hantar dekat group whatssap family die..mase ni dah merempan rempan nak balik dah..sape tak merempan kan???die doklah lagi cakap ok, takde ape ape..masih mampu semua la kan..tengok gambar je kite tau macam mane kan..lepas tue die cakap nak rehat..ok, pukul 4 i olls kuar dari opis, balik rumah sewa semua pukul 550 sampai KPJ..hehehehe..

sampai sampai tengok die nak bangun pon kene tolong semua,,nak pergi toilet pon kene bawakkan..sebab bius tak hilang lagik..lepas tu cakap macam mane nak jage diri kalau macam nie??auntie die pon cakap, memang la..mane kite senang hati tau dah masuk hosp kan..huhuhu..sayang u la Mutema..hehehe :) masalahnye semua tak budget sampai teruk camni..semua ingat inject biase lepas inject balik rumah..hehehehe..kakak die semua ingat macam tu..terperanjat kak rina bile datang tengok adik die takde kat katil dalam OT..huhuhu..pakcik nie memang tau..suke buat ape ape sendirik..

then lepas tengok condition die macam tue, and family die pulak satu rumah demam..i olls la kene jage die for malam tu..huhuhu..dah tengah tengah malam nak pi toilet macam mane??nak bangun pon nak kene tolong..nak panggil nurse???eheeeeemmmmm..saye ade ok!!!hahahaha..malam tu pon ibu anad ayah datang tengok bakal menantu hantu kesayangan...huhuhu..maka i olls jadikla nurse peribadi die sampaila check out..hehehehe..


esoknye pergi physioo..lepas tue petangggg sikit barula check out..die degil nak drive keta sendiri balik padahal mak die dah pesan suruh i olls bawak die balik, kereta tinggal je dulu kat KPJ, nanti nanti ambikla..sekali ngkauuu nurse cabut drip kat tangan bengkak..hahahaha..macam mane nak drive?? silela jadik passenger..hahaha

dalam kate boleh jage diri, dekat 2 minggu jugaklah MC, takboleh gerak sangat..angkat benda berat pon tak boleh...hurrrrrmmmmm..cik abang oiiii..time time macam nie la nak manje manje orang ambikkan segala menda..hahahaha :P  

xXhugsnkissessXx

Friday, November 29, 2013

Crepe, Jahir & Noah

hmmmm..harini my roomate tak sihat..tapi i olls tak dapat hantar dia pergi clinic pagi tadi sebab harini office i olls sorang ajer..Daniel kene pergi Putrajaya pasal visa application untuk Mr Zheng..then Mr Gan pulak kene pergi LOM check stock we olls yang tibe tibe macam kehilangan sesuatu..so, nak tak nak i olls kene datang office..hopefully my roomate ok lah dekat rumah tue..once Daniel ok, i olls balik hantar dia pergi clinic ok!! :) 

btw, sebenarnya taktau nak cerita ape..tapi sebab kan blog nie sunyi sepi suram je kan..kesian pulak dengan dia..uhuks~~~* janji nak update checklist kahwin pon tak terupdate lagik kan...uhuksss!!!dah tinggal 90 Days aje lagi nie...urghhhhh..takot ade semua ade..kalau dulu kerja KPT ade kakak kakak yang boleh jadi rujukan..hahaha :P 

so, sebab dah lame tak update gambar dalam blog nie marilah kite update dekat sini eh???gambar nie campur campur ais batu kacang semua ade..hohohoho.. :P

ini adalah durian crepe GEMOKS!!!!yang sedap melampau!!!!!!beli dekat Mydin MITC Melaka lepas pergi kahwin sepupu Mr Ir Z kat Melaka..owhhhh...sangat ohsem ok!!!mase mule mule nampak macam pandang pandang jeling jeling saje sebab Mr Ir Z takde..i olls dengan family, family macam kurang skek makan macam nie..sekali tibe tibe adik cakap nak tak weyh???i olls macam blurrrr~~~* bukan ko tak suke durian ke???ehhhhh...nie sedap!!!!dulu aku dok Lendu kalau kuar beli barang kat Tesco Cheng mesti beli..nie cawangan die la nie...terus beli Durian puff 10 (5 ceklat, 5 biase), lepas tue tengok crepe die macam demoks demoks sangattttt!!!ambikla 4 dapat RM10 sebab beli puff jugak..terus jam jam tue jugak duduk tepi tu makan..wakakakaka..nikmatttt weyhhh!!!!ayah and ibu sampai pergi jenjalan tak tahan bau...wakakakakakaka..sodapp!!!!silela carik kalau pergi Mydin MITC eh???adik kate Tesco Cheng pon ade dengan mane entah lagi...seketol kenyang perot!!!!tibe tibe rase mengidam lagikkkkkk~~~~*

owhhhh...sile jangan bajet ini baju kahwin i olls ok..tunjuk baju nie sebab Mr Ir Z suke dengan baju pink tu..adik pulak suke baju putih tu..sape nak kahwin dekat KL pergi carik dekat Jalan Tar kedai atas..owner die Cine..memang fabulous la baju baju die..harga tak tanye pon sebab we olls tunggu nak outer seluar Mr Ir Z aje..hehehehe..i olls memang suke kalau cine jadi tailor, baju baju memang superb!!!dari awal sampai la balik si pakcik tue tak abis abis cakap baju fink tu cantik..kalau cantik silela belikan untuk puterimu ini..wakakakakaka :P 

saje je nak show off gambar i olls..rasenye lame dah tak show off dalam nie kan???muke masham dengan Jahir..Jahir tue emo je sekarang..entah kenapa entah...konvo dah sudah tapi asik asik emoooo je..geget telinga karang!!!

comel kan superNoah???nie Baby Noah @ SuperNoah..tersame pulak name anak Yasmin Hani..D!!hang pakat ngan die eh???hehehehe..nie la baby partner in crimes i olls mase kat Segamat dulu...mommy die nie tak pandai sebut R..siap janji dengan ayah cakap lepas abis degree promise boleh sebut R betul-betol..tapi yang curious tu kan, sebutan malay terpeleot lidah die nak sebut, tapi anything in english ok je sebut...ketok kang D!!!anyway, selamat berpantang D!!!!wish SuperNoah comel macam Mommy KolaBear!!!!let me teach him how to sleep...tapi rasenye tapayah kot..biarlah mommy and daddy tak cukup tido kan SuperNoah!!!! :) ibu and ayah pon excited..hari hari dok Noah Noah...haishhhhh...

oklah...entry ais kacang dah sampai ujung...byeeee~~~~*

xXhugsnkissesXx

Tuesday, November 19, 2013

100 DAYS~~~*



*pakcik google dah kene tangkap!!*

100 Days to goooo~~~~~*


aaaaaaaaaa..dah boleh jadik bridezilla dah nie..huhuhu..rase macam dah banyak setel..tadi buat checklist macam adeeeee banyak lagi tak siap nieeee..hehehe..pastu bile nak macam pening pening maka i olls pon pergila merayap blog blog B2B..macammmm lagikkkkk je pening..maka i olls pon jadi lagi pening..so, jomlah kite mengarang blog sekejap..*hamboiiii ngko!!!* hehehehe

sekejap je dah nak masuk Dec eh??mase berlalu sekejap je..tup tup tup dah sampai masenye..hoishh..debor!!! *yeke??kekeke* aip!!!hehehehe..tengok dah dah sudah rase macam alahai senang nyeeee..dah setel semua..dah takde pening pening lagi..tapi dulu diorang peening jugakla kan??? :P yang i olls nie susah sebab kan i olls dok Sunway..weekend sahajo balik Semban and time tue sahajo wat kija kija nie sume..tapikan thanksla sangat sangat sangatttt kat Cik Puan Ibu and Adik sebab they olls tukang setelkan banyak benda jugak..doorgift tue dah dekat nak siap la adik buat..langsir pulak on the way Cik Puan Ibu jahit..demam demam pon jahit..ishhhh..penat i olls marah die rajin jugak mengedek gedek mesin jahit tue..takpat nak dikato..huhuhu..hantaran pulak they olls bekerjasama berdua..haishhhh...huntungla!!!!!kan kan kan??sib baik angah dah abis tunggu konvo and degree..so, die sangat free!!!yeay!!!kipas segalanya..hehehehe

barang barang banyak dah beli..tinggal gadget Mr Ir Z, perfume, cincin Mr Ir Z and ape ape yang die nak bagi i olls..huhuhu..memang saje nak beli this Dec sebab kan YES and Christmas sales kan..hihihi..huntungla kawen pas tue..hihihi..benda benda lain macam baju, kasut, handbag sume dah beli dah..i olls je nie kasut tak beli lagik..hoishhhh...cantik ade satu heels GUESS nie..tapikan harge die RM300++..tapikan i olls tengah tunggu voucher RM150 dari Eastin Hotel nie..tolak RM150 dalam 100++ atau kate lain RM200 la...hihihihi..hopefully ade kat Parkson Pavi..huhuhu..sebab voucher Parkson..tengok GUESS Parkson Pavi okla jugak..haritu pon beli handbag GUESS kat Parkson Pavi mase sale..dapatla murahhhh..hehehe..siap terus rembat satu lagik handbag untuk raye..2 handbag GUESS for only RM400++ sape taknak???dahla new collection pulak tue..hihihihi :) 

honeymoon awal awal dah setel..hahahaha..GATAI MEGHENYAM!!!!tue yang setel dulu ok!!!part pelamin nie tak sesetel lagi..haishhh...banyak benarkan sekarang nie contoh..sampai dah rambang mate ha..huhuhuhu..

eehhhh..dah pukul 445 laaa..nak kemas la nak balik..nanti lepas i olls siap checklist i olls update sini eh???

xXhugsnkissesXx


Tuesday, November 12, 2013

SAKET T_____________T

haiiiii..tenggelam dah takde timbul timbul dah Jujue nie..hohoho..busy mengalahkan Pak Ajib pulok..hehehe..nak buat every month satu entry ajo ke??huhuhu..

alkisah sebenar benarnye i olls baru baik demam..huhuhu..demam tinggi sampai kenela orang tue ambik EL datang naik KTM nak bawak cik tunangnye ni balik Seremban..huhuhu..tenkiuuuu Mr Ir Z..hihihi..tapi lepas tue sempat pulak pergi breakfast, tengok draf kad kawin and tunggu Mr Ir Z semayang Jumaat dulu..huhuhu..

and pepagi nie bangun bangun je terase something!!!urghhhhhh..gigi saket!!!!! T____T nanes sayeeee... :( gigi tue dah tumbuh..rasenye die nak keluar lagik kot..Daniel dah suruh i olls pergi dentist dah..i olls nie degil!!!die cakap "Juliana, if u wait long time later it will be much more pain u know to remove your wisdom teeth" alaaaaaaaa..saket sangat takot nak jumpe dentist dengan sakit gigi tue same je..acahne???huhuhu..di samping tu dah kene bebel jugakla dengan Mr Ir Z..huhuhu..die nie kalau orang tengok senyap aje..tapi dengan i olls membebel doplohampat jam!!!

T________________________T

okeehh..bile kaler merah nie blinking kan terase sakit berdenyut denyut pulak gigi kite nieeee~~~*

akak googleeee..jom kite pergi dentist same same nak??

xXhugsnkissesXx

Monday, October 7, 2013

Rubella~~~*

ini bukan name ella tapi name si jarum penyuntik~~~~*

huhu..baru kelam kabut nak inject kan??kesian saye..huhuhu..nak buat macam mane..puas i olls carik merata rata for this rubella injection tapi semua cakap takde aje dah..i olls check govt nye clinic sekali je and they said takdok..lepas tue tanye my membe which is a doc in govt clinic also dia cakap no more rubella injection dekat clinic govt..so, last last i olls call la KPJ, SALAM, MAWAR, Columbia Asia, NSCMH and etc la yang berkenaan dekat seremban tue..banyak banyak private hospital tue only KPJ n Columbia je ade..but the problem is KPJ kena jumpa doc..consultation doc je dah berapa kan??pokaila mak hencik!!!!!last last Columbia cakap nurse boleh buatkan..so, save duit!!!yeay!!!

sekalik sampai sampai Columbia cakap dah habis..eh???baru je 3 hari lepas call dah abis???confuse mak hencik kat situ..nak taknak pergi jela KPJ..sampai KPJ pulak dah tanye semua dia pergi check ade..tapi nak tgk IC dulu..ok la kan..sekali dia cakap "eeemmmm..cik nie islam kan??sebenarnya Rubella dah takde tapi MMR vaccine ade..tapikan ade gelatine" hoiiiii~~~* dah ngkao was was wa lagikla was was..kesimpulan balik tangan kosong nyanyi lagu kosong Najwa Latip sambil message membe i olls *padahalsenyumtaksakitkeneenjet* huhuhuhu..

last last my friend cakap clinic yang dia wat locum tu ado..ohoiiiiii Cik Ikin oiiii..awat tak habaq awai awai na???boleh p straighttttt ajo kat awok!!!hehehe..jadinye last week kite kenela pergi amik ini vaccine... T____________________T 

and vaccine yang i olls amik tue MRR (mumps, measles & Rubella) sebab dah tak produce lagik kot Rubella lagik..since i olls lahir 1986 kan..tak dapat menda alah tue kan so, kene la amik...and also sebab mase sekolah rendah darjah dua dulu i olls tak datang sekolah..esoknye cikgu saye tak kasik pergi amikkkk... T______________________T Cikgu Azizah name die..sian saye cikgu!!!penat carik Rubella nak kawen..huhuhuhu..

for those yang taktau ape Rubella and MRR vaccine tue i olls tepek jap sini eh...



MMR vaccine

MMR is a safe and effective combined vaccine that protects against three separate illnesses - measles, mumps and rubella (German measles) - in a single injection. The full course of MMR vaccination requires two doses.

Measles, mumps and rubella are very common, highly infectious, conditions that can have serious, potentially fatal, complications, including meningitis, swelling of the brain (encephalitis) and deafness.

They can also lead to complications in pregnancy that affect the unborn baby and can lead to miscarriage.

Since the MMR vaccine was introduced in 1988, it's rare for children in the UK to develop these serious conditions. However, outbreaks happen and cases of measles in particular have been rising in recent years, so it's important to make sure your children and yourself are up-to-date with MMR vaccination.

MMR vaccine for babies and pre-schoolers

MMR vaccine is given on the NHS as a single injection to babies as part of their routine vaccination schedule, usually within a month of their first birthday.

They will then have a second injection of the vaccine before starting school, usually between the ages of three and five.

The MMR vaccine can sometimes be given to babies from six months of age if they may have been exposed to the measles virus, or during a measles outbreak.

Babies under six months can't have the MMR vaccine because they don't respond to it well. However, they usually have some antibodies to measles already in their system, passed on from their mum at the time of birth, which may give them some protection for the first few months.

The MMR vaccine is given as a single injection into the muscle of the thigh or upper arm.

MMR for older children

Children of any age up to 18 who missed, or only partially completed, their earlier MMR vaccination, can have a 'catch-up' vaccination on the NHS.

If you know, or suspect, your child hasn't been fully immunised, arrange with your GP for them to have a catch-up MMR vaccination,

MMR for adults

The MMR vaccine can also be given on the NHS to certain adults who may need it including:
women planning pregnancy
people born between 1970 and 1979 and between 1980 and 1990

If you are a woman thinking about getting pregnant you may need MMR vaccination if you have low levels of rubella antibodies or you haven't had a rubella or MMR vaccination before.

People born between 1970 and 1979 who may have only been vaccinated against measles also need the MMR vaccine, as well as those born between 1980 and 1990 who may not be protected against mumps.

Check with your GP if you're not sure whether you've had rubella or MMR. If in doubt, go ahead and have the MMR vaccination, it won't harm you to have a second vaccination.

How the MMR vaccine works

The MMR vaccine contains weakened versions of live measles, mumps and rubella viruses.

The vaccine works by triggering the immune system to produce antibodies against measles, mumps and rubella.

If you or your child then comes into contact with one of the diseases, the immune system will recognise it and immediately produce the antibodies needed to fight it.

It's not possible for people who have recently had the vaccine to infect other people.

Single measles, mumps and rubella vaccines

Single vaccines are not available on the NHS in the UK because there is a risk that fewer children would receive all the necessary injections, increasing the levels of measles, mumps and rubella in the UK.

The delay in having six separate injections would also put more children at risk of developing the conditions, as well as increasing the amount of work and inconvenience for parents and those administering the vaccines. 

Side effects of MMR vaccine

As there are three separate vaccines within a single injection, different side effects can occur at different times. The side effects of the MMR vaccine are usually mild. It's important to remember that they're milder than the potential complications of measles, mumps and rubella.

Side effects include:
developing a mild form of measles that lasts for two to three days
developing a mild form of mumps that lasts for a day or two

In rare cases, a small rash of bruise-like spots may appear a number of weeks after the injection. See your GP if you notice this kind of rash, or if you have any concerns about your child's symptoms following the MMR.


nasib dapat member cucukkan..siap boleh request tanak kekuat and sesakit..tapi sakit sikeeeettttttt ar..huhuhu..lepas tue kebas..wakakaka..tapi sompek yo acik jenjalan Jusco and tengok wayang..hahahahaha...tapi kebas sungguh tangan lepas tue.. *malamtuesempatjogginglagi* hebak tak???hebak kan???kekekekeke..sape kate i olls cenggeng?? *jelingMrIrZ*

ppppfffffftttttttt!!!!!!!!

so, Rubella DONE!!!!!!

so, dah ketaq lutut~~~~**

xXhugsnkissesXx

Friday, October 4, 2013

Diary Kak Long 3 Suku Jujue

eeehhhhh...sakit pulak hati kite nie!!! *read: nada yana shamsudin* huhuhu..geram segeramnye la haiii~~~* der, wa baru mintak RM90 dah gigil nak bayar ke??nasib baik wa tak mintak RM200 tau..huhuhu..lain kali follow orang dekat dekat lagik eh??boleh kiss bumper orang..haishhhhh!!!!

tue la dia orang Melaysia nie..sukeeeeee sangat follow dekat dekat tau..yang follow i olls nie ca ya nun alip..jap lagik ape lagik bile kereta depan brek, kite brek maka die sudah kasik kiss la Polly wa..haishhhhh~~~* gangster mak limah pon keluar arhhh *flipshair* *pahadalperutkecut* wakakaka..terus macam weyh..cane nie???die pulak terus cong ceng ngan wa..hellooooo~~~* wa tatak faham maaaa!!!!dah la die lepas bump Polly terus bukak hood kereta...eeehhhhh..kereta wa patut lu tengok dulu ok!!!!

lepas i olls cakap my bumper jatuh..and lepas die cakap kereta die ade masalah gak..tapi i olls cakapla.. "u bump into me maaaa~~~* its not my fault"..huhuhu..terus die cakap ok ok la..u quote me the price first and later u tell me..haishhhh..banyak cekadak mentadak pulak ngko kannnn..lepas ambik telepon no die *Seplohdoploh kalli try call nak check betol tak no phone die* barula balik..tergendala orang nak pergi Mydin Subang hokayyy!!!!baru sedar ekzoz *betul ke eja???tulis omputih exhaust je leh??* wakakaka getar getar..macam dok dalam motobot pelarian indon datang Mesia je rasenye..terusla wa msg mamat tue ape lagik cakap wa punye exhaust something wrong..wa dah tau mussssttttiiii suda kasi bend punyela itu exhaust...

so, semalam wa pigi la carik area sini..opismate bawak area kayu ara..kenela ketok bumper i olls tu...ouchhhh!!!bumper Polly laaa..kang orang len marah kang sesuke hatiiiiii je ketok bumper i olls...hahaha :P siap rm50..lepas tue die cakap exhaust die takleh buat..kene pergi kedai exhaust..lepas welding kedai exhaust wa kena rm40 wa pon ape lagik msgla sama itu mamat..sekali die boleh cakap ehhhh..u done everything already eh???why not quote me first and later you repair???haaaaaa..manyak cerita la kan ngko!!!wa sayang kereta maaaa!!!!lu agak agak mao wa biar aje ke kereta wa gegar gegar nak tunggu lu agreee??haishhhhh..panas pulak hati kite!!!!walau Polly tue kaler ade tambahan itam itam n ceklat sikit tapi dalaman die bersih ok!!!!aicehhhhhh...hahaha..nak taknak lu kene bayar...tibe tibe la pulak tanye duduk mane..kerja mane..ohoiiiiiii..lu mao masuk meminang ke??tapayahlaaaaa..wa suda ade bodyguard ok!!!!!!!

sekali siap nak suruh scan resit, ambik gambar email die..hoiiiii~~~* banyak cekadak mentadak mentadu ngkau nieeee..kalau dekat memang wa luku luku pala lu macam wa salu nak luku pale ongkorea boss wa nie...hahaha :P Mr Ir Z cakap ikot kan jela...sebab gune opis nye pon..dah siap semua boleh die cakap malam nanti baru checkkkk...hoishhh!!!!nak dapat duit balik pon macam hape!!!!

harinie die boleh wat ilekkkkkk lu je kan..tadi wa msg tanye dah tengok email belum die terus call cakap eh exhaust punye gambar u tak email me???basketballl la die nieeee kan..agak agak wa nak angkat keta tu pakai tangan seblah, seblah lagik pegang phone amik gambar kan???bernas la pale dieeeeee..hollolololololo~~~~* sekali die cakap 15/10 nie baru nak bayar..sebab die banyak komitmen...atoiiiiiii~~~* nasib baikla RM90 je..lao RM200??wa rase tahun depan kot die nak bayar..haishhhhh~~~* lepas tue wa pass kat Mr Ir Z..biar kasik die tengok siket ingat wa sorang sorang ka???wa punye bodyguard manyak besar ooooooo..perot pon besar... *opppssss...terkantoi pulak..hahaha* barula email me cakap dont worry..i'll pay u on 15/10...ngkau kang aku sunatkan nanti kalau tak bayar..siap laaaa~~~~*

begitula keadaan bile wa jadik gangster kejap 3 hari nie...gangster kah???kecut perot weyhhh!!!!hahahaha..


selepas kejadian..abaikan Polly punye kaler yang comel tue..huhuhu..putih memang macam tu..cer bayanglan tu salju..wakakaka


tamat sudah diari kisah Kak long~~~* 

xXhugsnkissesXx

Wednesday, September 25, 2013

Dugaan terhebat buat Kimie

Dalam pada umat Islam sedunia merayakan Hari Raya Aidilfitri tahun ni, kami sekeluarga diuji dengan dugaan yang hebat..Pak Ngah tersayang Mohd Atan bin Mohd Yunus telah pergi meninggalkan kami sekeluarga..Arwah sangat rapat dengan ibu..lebih lebih lagik diorang membesar bersama sama dengan arwah nenek n atok (moyang) diorang..it's such a loss sebab arwah pergi tibe tibe..dan yang lebih menyedihkan sebab anak anak dia kecik lagik..paling besar pon Nabila baru nak amik SPM tahun nie, angah Eicha pulak nak amik PMR and my dear lovely baby Kimie yang baru umor 5 tahun..

even until now tetap rase tak percaya dengan ape yang terjadi..sebab minggu sebelum tue baru jumpe..bergelak ketawa and so on..tibe tibe je 27 Aug pagi dalam pukul 4 lebih telepon bunyi..mule mule macam heran kenapa orang call pagi pagi..bile tengok caller id ayah dah macam tak tentu arah sebab dah fikir macam maca..angkat call and ayah cakap "kamu jangan terperanjat along..pak ngah kamu baru meninggal pagi nie pukul 4 lebih"..i was like huh???try nak digest tapi macam blur..lepas tue tanye ayah balik "pakngah mane??"..bile ayah sebut pakngah atan terus macam speechless..jadik macam orang tak tentu arah..Sophia bangun pon heran tengok me yang macam taktau nak buat ape..bile dah cerita barulah boleh digest and angkat barang barang..dengan tak basuh muke and pakai baju tido sarung seluar je terus bawak kereta balik Seremban..mase tue dah start menangis tanpa henti sebab terbayangkan Kimie and adik adik yang lain..sampai Seremban dalam pukul 5 lebih tue orang dah ramai datang..terus kejarkan adik adik..carik Kimie ibu dukung..dia diam macam terkejut..me ambik and dukung dia..at that time badan dia macam dah panas panas dah..maybe nak demam..bila ajak nak pergi tengok ayah dia taknak..suruh tengok orang mandikan ayah pon dia taknak..suruh cium semua dia taknak..dia macam trauma..people keeps saying dia taktau, dia takfaham..tapi i olls tahu yang dia faham..dia macam in denial..dia taknak percaya yang ayah dia dah takde..sebab malam tue dia gaduh dengan pakngah..sedih hati bile tengok dia macam tue..selama 3 ke 4 hari dia demam berbalik balik..even me bawak dia pergi main dengan cousin yang satu lagi tue pon dia macam tak ceria..sedih bile tengok dia macam tue..dia tanak sebut ayah pon..

dekat 4 minggu pakngah tinggalkan kitorang ade satu minggu mase pergi Ikea bawak Kimie tengah makan makan tiba tiba dia nyanyi sesuatu yang buat i olls sebak..mase tu i olls dok panggil my dad.. "ayah ayah ayahhhh" macam tue la..tibe tibe dia yang tengah main tab tue nyanyi "ayah ayah ayah...imie dah takde ayah" terus terdiam i olls..sedih sangat..ibu and my adik pon macam terkesima..tapi we olls tak tegur..just diam kan saje..taknak la sedihkan dia..

last week msg dengan ibu..kimie ade dengan ibu dekat FH..ibu cakap my dad tengah cerita pasal sang kancil dengan buaya dengan Kimie..tiba tiba dengar bunyi motor and tiba tiba dia cakap "motor ayah kimie dah balik" T____________________________T and then tiba tiba dia cakap "imie nak tido dengan ayah imie" Ya Allah..beratnya dugaanMu pada si kecil tu..maybe dia dah sampai masa rindukan ayah dia..sebab dah 3 minggu dia tak nampak kelibat ayah dia..di saat orang lain dah mula meneruskan keadaan dengan tenang, dia baru mula nak mencari ayah dia..ibu cakap terlampau sebak bile jadi macam tu..and selama lepas ayah dia pergi dia duduk dengan my family..luckily adik abis practical kan..so, tinggal hantar report je dekat lecturer..so, hari hari dia ade rumah...and hari hari dia tinggal rumah dengan my sista..imie balik rumah dia sendiri sendiri sekejap sekejap aje..mum dia pon tak kisah sangat..mum dia cakap biarlah dia macam nie, mungkin dia still tak boleh nak stay rumah dia sendiri...maybe dia nak ade kehadiran 'ayah' and he rely it on my dad...

sedih and terharu kadang kadang sebab dia makin sensitive..even bila my dad manja dengan kucing dia name Alin tue pon imie jadi sensitive and merajuk cakap my dad tak sayang dia...

"haiiisssshhhhh la kimie..kami nie sayanggggg sangat kamu tau!!!kalau boleh taknak kamu balik rumah kamu sampai bile bile..sayaaanggggg sangat sampai bile bile..yahdon (my dad) tue pon dah pernah cakap dengan arwah ayah kimie..jangan risau kan kimie adik beradik dekat sini sebab insyaAllah kami ada untuk kamu...kuatlah sayangggg..kuatlahhhhh...awak satu satunya anak lelaki arwah...awak harapan dia dan kamiii syggggg...sile tabah ok!!!kami ade dengan awak.."

btw, tahun nie ibu cakap arwah takde pon salam mase hari raye dengan die..tahun nie raya die macam menjauh dengan semua orang yang dia sayang dan rapat..semua kawan kawan dia yang rapat cakap 2, 3 minggu sebelum dia pergi dia tak tegur, buat buat sibuk..tak call and macam macam..yang pasti bile orang tanye bile dia nak buat open house macam tahun tahun sebelum nie dia cakap dia akan buat minggu akhir raya dan besar besaran T_______________T and sedih bile ade kawan dia lame dah tak jumpe jumpe dia sehari sebelum dia pergi sempat dia cakap "den(aku) dah tak lame nie" and bile kawan dia tanye also bile nak buat open house dia jawab "esok ramai la orang datang rumah den" and memang esoknya tu ramaii sangat yang datang..walaupun dia kerja PAR sahaja dekat SUK NS tue tapi berita announcement dekat SUK NS pagi tue macam berita orang besar besar pergi...dan alhamdulillah sebab arwah sangat baik pada semua orang segala urusan sangat mudah diuruskan dan ramai bagi bantuan...Dato' yang baik dengan dia semua datang and bagi bantuan..terharu sangat...

raya tahun lepas arwah dengan anak kedua dia angah eicha..tahun nie dia PMR..dia nie senyap je..nampak tak banyak cakap tapi i olls tau dalam hati dia sedih sangat..cuma dia tak mampu nak cakap aje..tapi dia mampu untuk tunjukkan dia kuat..semoga berjaya angah..

yang nie nabila anak 1st SPM tahun nie..nie paling rapat dengan arwah sebab arwah tunggu 5 ke 6 tahun nak dapat dia nie..isnin tue mase arwah hantar dia sekolah sebelum nabila turun kereta dia pegang tangan nabila and cakap "along belajar betol betol" T___T ini la jugak budak yang 3 hari berturut turut around 4 ke 5 pagi masa arwah pergi mengigau panggil "ayah ayahhh tunggu along" sebak kitorang yang tido sekali dengan dia..

inilah gambar family diorg yang pertama dan terakhir ambik dekat studio..selama nie arwah tak penah kisah nak ambik gambar..tibe tibe tahun nie nak ambik gambar dekat studio..the sad thing is arwah tak sempat tengok gambar nie..mase my mum pergi ambik gambar nie my mum cakapla dengan tokey tu yang arwah dah takde..tokey tu pon terperanjat...and arwah penah datang kedai nak tengok gambar tapi tak gambar tak siap lagi..hmmmmmmm

sepasang baju melayu purple cair, sampin, butang baju melayu dan kasut untuk Mr Ir Z sebagai kenangan arwah pada kami dan dia..arwah nie bersungguh sungguh plan untuk majlis kami..sedih bile dia takde nak meraikan nanti..insyaAllah kami akan buat seperti yang arwah dah plan..

gambar gambar masa majlis buka puasa tahun nie..buka puasa terakhir bersama arwah..arwah setiap tahun akan dapat voucher buka dekat Allson Klana Resort..tahun sebelum nie we olls buka dengan budak bertiga nie shj..arwah n makngah tak join..tahun nie beramai ramai tapi inilah pertama dan terakhir..

 lengkap gambar mereka berlima dalam nie..

kenangan arwah pada kami takkan pernah luput..arwah dekat pada kami..lebih lebih lagi pada i olls sebab i olls cucu pertama..jadi ke mana mana mereka akan bawak i olls..masa kecik i olls dimanja mereka semua..insyaAllah apa yang termampu along akan tolong mak ngah dan adik adik dekat sini..pakngah jangan risau..pakngah tenanglah dekat sana..along tau pakngah tenang sangat dekat sane..pakngah rehat ye..pakngah dah puas penat bekerja dekat sini..

yang pasti muka pakngah senyum masa dikafankan..sesuai dengan gelarannya sebagai mat senyum..beliau tetap senyum dalam tidurnya..dan semasa balik kampung sebelum dikebumikan dan kain dibuka, mulut nya makin lebar tersenyum dari dekat seremban..

semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman...AMIN!!!

AL-FATIHAH

Mohd Atan Bin Mohd Yunus
21 Jan 1967 -- 27 Ogos 2013