Wednesday, September 25, 2013

Dugaan terhebat buat Kimie

Dalam pada umat Islam sedunia merayakan Hari Raya Aidilfitri tahun ni, kami sekeluarga diuji dengan dugaan yang hebat..Pak Ngah tersayang Mohd Atan bin Mohd Yunus telah pergi meninggalkan kami sekeluarga..Arwah sangat rapat dengan ibu..lebih lebih lagik diorang membesar bersama sama dengan arwah nenek n atok (moyang) diorang..it's such a loss sebab arwah pergi tibe tibe..dan yang lebih menyedihkan sebab anak anak dia kecik lagik..paling besar pon Nabila baru nak amik SPM tahun nie, angah Eicha pulak nak amik PMR and my dear lovely baby Kimie yang baru umor 5 tahun..

even until now tetap rase tak percaya dengan ape yang terjadi..sebab minggu sebelum tue baru jumpe..bergelak ketawa and so on..tibe tibe je 27 Aug pagi dalam pukul 4 lebih telepon bunyi..mule mule macam heran kenapa orang call pagi pagi..bile tengok caller id ayah dah macam tak tentu arah sebab dah fikir macam maca..angkat call and ayah cakap "kamu jangan terperanjat along..pak ngah kamu baru meninggal pagi nie pukul 4 lebih"..i was like huh???try nak digest tapi macam blur..lepas tue tanye ayah balik "pakngah mane??"..bile ayah sebut pakngah atan terus macam speechless..jadik macam orang tak tentu arah..Sophia bangun pon heran tengok me yang macam taktau nak buat ape..bile dah cerita barulah boleh digest and angkat barang barang..dengan tak basuh muke and pakai baju tido sarung seluar je terus bawak kereta balik Seremban..mase tue dah start menangis tanpa henti sebab terbayangkan Kimie and adik adik yang lain..sampai Seremban dalam pukul 5 lebih tue orang dah ramai datang..terus kejarkan adik adik..carik Kimie ibu dukung..dia diam macam terkejut..me ambik and dukung dia..at that time badan dia macam dah panas panas dah..maybe nak demam..bila ajak nak pergi tengok ayah dia taknak..suruh tengok orang mandikan ayah pon dia taknak..suruh cium semua dia taknak..dia macam trauma..people keeps saying dia taktau, dia takfaham..tapi i olls tahu yang dia faham..dia macam in denial..dia taknak percaya yang ayah dia dah takde..sebab malam tue dia gaduh dengan pakngah..sedih hati bile tengok dia macam tue..selama 3 ke 4 hari dia demam berbalik balik..even me bawak dia pergi main dengan cousin yang satu lagi tue pon dia macam tak ceria..sedih bile tengok dia macam tue..dia tanak sebut ayah pon..

dekat 4 minggu pakngah tinggalkan kitorang ade satu minggu mase pergi Ikea bawak Kimie tengah makan makan tiba tiba dia nyanyi sesuatu yang buat i olls sebak..mase tu i olls dok panggil my dad.. "ayah ayah ayahhhh" macam tue la..tibe tibe dia yang tengah main tab tue nyanyi "ayah ayah ayah...imie dah takde ayah" terus terdiam i olls..sedih sangat..ibu and my adik pon macam terkesima..tapi we olls tak tegur..just diam kan saje..taknak la sedihkan dia..

last week msg dengan ibu..kimie ade dengan ibu dekat FH..ibu cakap my dad tengah cerita pasal sang kancil dengan buaya dengan Kimie..tiba tiba dengar bunyi motor and tiba tiba dia cakap "motor ayah kimie dah balik" T____________________________T and then tiba tiba dia cakap "imie nak tido dengan ayah imie" Ya Allah..beratnya dugaanMu pada si kecil tu..maybe dia dah sampai masa rindukan ayah dia..sebab dah 3 minggu dia tak nampak kelibat ayah dia..di saat orang lain dah mula meneruskan keadaan dengan tenang, dia baru mula nak mencari ayah dia..ibu cakap terlampau sebak bile jadi macam tu..and selama lepas ayah dia pergi dia duduk dengan my family..luckily adik abis practical kan..so, tinggal hantar report je dekat lecturer..so, hari hari dia ade rumah...and hari hari dia tinggal rumah dengan my sista..imie balik rumah dia sendiri sendiri sekejap sekejap aje..mum dia pon tak kisah sangat..mum dia cakap biarlah dia macam nie, mungkin dia still tak boleh nak stay rumah dia sendiri...maybe dia nak ade kehadiran 'ayah' and he rely it on my dad...

sedih and terharu kadang kadang sebab dia makin sensitive..even bila my dad manja dengan kucing dia name Alin tue pon imie jadi sensitive and merajuk cakap my dad tak sayang dia...

"haiiisssshhhhh la kimie..kami nie sayanggggg sangat kamu tau!!!kalau boleh taknak kamu balik rumah kamu sampai bile bile..sayaaanggggg sangat sampai bile bile..yahdon (my dad) tue pon dah pernah cakap dengan arwah ayah kimie..jangan risau kan kimie adik beradik dekat sini sebab insyaAllah kami ada untuk kamu...kuatlah sayangggg..kuatlahhhhh...awak satu satunya anak lelaki arwah...awak harapan dia dan kamiii syggggg...sile tabah ok!!!kami ade dengan awak.."

btw, tahun nie ibu cakap arwah takde pon salam mase hari raye dengan die..tahun nie raya die macam menjauh dengan semua orang yang dia sayang dan rapat..semua kawan kawan dia yang rapat cakap 2, 3 minggu sebelum dia pergi dia tak tegur, buat buat sibuk..tak call and macam macam..yang pasti bile orang tanye bile dia nak buat open house macam tahun tahun sebelum nie dia cakap dia akan buat minggu akhir raya dan besar besaran T_______________T and sedih bile ade kawan dia lame dah tak jumpe jumpe dia sehari sebelum dia pergi sempat dia cakap "den(aku) dah tak lame nie" and bile kawan dia tanye also bile nak buat open house dia jawab "esok ramai la orang datang rumah den" and memang esoknya tu ramaii sangat yang datang..walaupun dia kerja PAR sahaja dekat SUK NS tue tapi berita announcement dekat SUK NS pagi tue macam berita orang besar besar pergi...dan alhamdulillah sebab arwah sangat baik pada semua orang segala urusan sangat mudah diuruskan dan ramai bagi bantuan...Dato' yang baik dengan dia semua datang and bagi bantuan..terharu sangat...

raya tahun lepas arwah dengan anak kedua dia angah eicha..tahun nie dia PMR..dia nie senyap je..nampak tak banyak cakap tapi i olls tau dalam hati dia sedih sangat..cuma dia tak mampu nak cakap aje..tapi dia mampu untuk tunjukkan dia kuat..semoga berjaya angah..

yang nie nabila anak 1st SPM tahun nie..nie paling rapat dengan arwah sebab arwah tunggu 5 ke 6 tahun nak dapat dia nie..isnin tue mase arwah hantar dia sekolah sebelum nabila turun kereta dia pegang tangan nabila and cakap "along belajar betol betol" T___T ini la jugak budak yang 3 hari berturut turut around 4 ke 5 pagi masa arwah pergi mengigau panggil "ayah ayahhh tunggu along" sebak kitorang yang tido sekali dengan dia..

inilah gambar family diorg yang pertama dan terakhir ambik dekat studio..selama nie arwah tak penah kisah nak ambik gambar..tibe tibe tahun nie nak ambik gambar dekat studio..the sad thing is arwah tak sempat tengok gambar nie..mase my mum pergi ambik gambar nie my mum cakapla dengan tokey tu yang arwah dah takde..tokey tu pon terperanjat...and arwah penah datang kedai nak tengok gambar tapi tak gambar tak siap lagi..hmmmmmmm

sepasang baju melayu purple cair, sampin, butang baju melayu dan kasut untuk Mr Ir Z sebagai kenangan arwah pada kami dan dia..arwah nie bersungguh sungguh plan untuk majlis kami..sedih bile dia takde nak meraikan nanti..insyaAllah kami akan buat seperti yang arwah dah plan..

gambar gambar masa majlis buka puasa tahun nie..buka puasa terakhir bersama arwah..arwah setiap tahun akan dapat voucher buka dekat Allson Klana Resort..tahun sebelum nie we olls buka dengan budak bertiga nie shj..arwah n makngah tak join..tahun nie beramai ramai tapi inilah pertama dan terakhir..

 lengkap gambar mereka berlima dalam nie..

kenangan arwah pada kami takkan pernah luput..arwah dekat pada kami..lebih lebih lagi pada i olls sebab i olls cucu pertama..jadi ke mana mana mereka akan bawak i olls..masa kecik i olls dimanja mereka semua..insyaAllah apa yang termampu along akan tolong mak ngah dan adik adik dekat sini..pakngah jangan risau..pakngah tenanglah dekat sana..along tau pakngah tenang sangat dekat sane..pakngah rehat ye..pakngah dah puas penat bekerja dekat sini..

yang pasti muka pakngah senyum masa dikafankan..sesuai dengan gelarannya sebagai mat senyum..beliau tetap senyum dalam tidurnya..dan semasa balik kampung sebelum dikebumikan dan kain dibuka, mulut nya makin lebar tersenyum dari dekat seremban..

semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman...AMIN!!!

AL-FATIHAH

Mohd Atan Bin Mohd Yunus
21 Jan 1967 -- 27 Ogos 2013

4 comments:

Liyana said...

Salam takziah & Al-Fatihah jue :'( sian kimie

Puteri Nuur said...

Alfatihah untuk arwah. Kesiannya Kimie. Dah terima ujian paling besar dalam hidup. Harap semoga tabah.

jUliANa^sAlLeh said...

Liyana & Kak Put : Thanks..tue la..sedih tengok dia..sometimes dia tersasul kan..insyaAllah hopefully dia tabah..

Miss Layaleya said...

takziah..